OBS! Efter att detta inlägg skrivits har bolaget förklarat att felet ligger hos Tradedoubler och ej hos dem.

travelpartner.jpg

Jag beställde flyg till New York häromdagen. Jag ska besöka New York International Gift Fair, samt förbättra Newyork.se med nytt innehåll.

bokningsavgift.jpgSjälvklart beställer jag flyget via mina egna affiliatelänkar på Newyork.se och tjänar några hundringar. Jag märker att det finns massa störiga tillval till min flygbiljett och att jag kan välja att acceptera en bokningsavgift på 49kr. Jag tänker att jag antagligen inte kan boka utan att betala denna avgift, men det är värt ett försök att kryssa bort den, så jag testar. Döm om min förvåning när bokningen går igenom.

Nu tänker jag att det kanske blivit något fel, så jag mailar kundtjänst. De svarar att bokningsavgiften är valfri och den inte påverkar resan på något sätt. Jaha, en valfri avgift som inte har något syfte förutom att ge Travelpartner 49:- helt utan motprestation. Spännande värre.

Jag fortsätter undersöka denna trevliga avgift och testar nya sökningar på sidan och när jag går till bokningen får jag ingen avgift som jag kan kryssa bort. Konstigt värre, kanske är det så att bara kunder som kommer via affiliatelänkar får betala denna ”valfria” avgift? Jag testar och självklart är det så. Nu är det dags att se om jag fick någon provision på försäljningen… håll i dig här kommer det…. NEJ! Väljer jag som kund bort fuskavgiften, betalar inte Travelpartner ut ersättning till sin partner.

Bolaget lägger alltså på en fuskavgift på 49:- på alla besökare som kommer till deras sida via en affiliatelänk. Väljer kunden bort denna avgift så får inte affiliaten betalt från bolaget.

Bolaget vinner 2008 års pris för etiskt företagande av Dan.se. Ni kan hämta priset hos mig i Helsingborg. Kom gärna ensam och berätta inte för någon var du ska.

Average Rating: 4.6 out of 5 based on 225 user reviews.

81 reaktioner till “”

 1. Enligt vad TD säger till mig så gör de INTE testköp. Än värre är att de inte agerar när man påtalar problem/tracking ej fungerar. ”Du är den enda som har detta problem” är inte ett ovanligt svar. Min uppskattning är att åtminstone 20% av alla annonsörer hos TD har mer eller mindre allvarliga trackingproblem. Problem hos annonsörerna eller i TDs system? Jag vet ej.

 2. Nog för att jag inte jobbar så aktivt med tradedoubler och nog för att de lönsamma annonsörerna ser ut att försvinna hela tiden för min del, men med 1 kr i intäkt för juni trots många tusen annonsexponeringar känns det ändå rätt skumt.

  Samtidigt har jag upptäckt att Ekonominyheterna inte längre betalar ut någon provision för trafiken, men programmet ser ut att finnas kvar. Väntar på svar från TD i det ärendet – kan inte se att jag fått någon information per mail.

 3. TD är allmänt sega nuförtiden på att svara eller ens bry sig om sina affiliates. Tar i regel 1 vecka att få svar och svaret man får är oftast rena ”god dag yxskaft”.

  Följer detta inlägg med stort intresse för att se hur det slutar.

 4. Nu kom ett mejl från Tradedoubler och Travelpartner:

  ”Bästa affiliates,

  Under måndagen uppdagades att TravelPartner hade problem med spårningen i sitt affiliate program. Både TradeDoubler och TravelPartner tog sjävklart allvarligt på detta och arbetet med att få bukt med spårningen inleddes omedelbart. Efter felsökningar och korrigeringar rapporterar TravelPartner sedan igår, tisdagen den 8 juli korrekt, mao fungerar spårningen igen.

  Självklart kommer ni som drabbats av utebliven kommission under denna tid att ersättas.

  Vid frågor kontakta:

  Med vänliga hälsningar
  TradeDoubler”

 5. Igår eftermiddag skall TradeDoubler ha kontaktat alla affiliates med ett meddelande skrivet av dem för att förklara att man inte fick spårning på de testköp som gjorts enligt kommentarerna. Man har lovat mig att gå igenom alla loggar hos TradeDoubler för att säkerställa att alla sales som rätteligen hör till affiliates skall betalas ut ifall det visar sig att det loggats inkorrekt tidigare.

  Jag hoppas att detta betyder att våra siffror i TradeDoubler bättras på och att affiliates ser möjligheterna med vårt program. Tvärtemot vad flera kommentatörerna denna blogg befarar så vill TravelPartner betala ut ersättning till de som driver försäljning åt oss. Vi lever inte på enstaka resebokningar utan behöver stor volym på flera hundratusen resenärer varje år för att nå våra målsättningar, det gör vi genom att visa affiliates att vi har bra siffror på trafik/konvertering. Genom att finna de siter som driver volym i resebokningar så mår TravelPartner bra. För att hålla dessa affiliates kvar så krävs naturligtvis att vi ersätter dem på ett seriöst sätt.

  Jag kommer ta till mig av tipsen bland kommentarerna till inlägget och se till att vi själva genomför tester på att sales registreras som de skall på regelbunden basis. Jag ser gärna att bra affiliates kommunicerar direkt med oss och vår marknadsavdelning i samband med felrapportering till TradeDoubler om man som affiliate uppmärksammar problem. Det är bra för oss att känna till uppfattningen om vårt program direkt från affiliates.

  Denna information har jag tidigare under dagen mailat till Dan Nilsson och Mikael Robertsson.

  Magnus Lundin
  vVD och grundare
  TravelPartner

 6. Hej webbentrepenörs kollegor.

  Jag fick just ett mejl från TradeDoubler där det anges att det varit ett ”spårningsproblem hos TravelPartner”.

  Det förklarar dock inte hur bokningsavgifter kan väljas bort och därmed ingen provision till affiliatepartner.

  Jag har svarat och ställt denna fråga igen. Får se om man får något svar denna gång.

  Min teori: TravelPartner fuskar men TradeDoubler vill inte medge detta för det kastar dåligt ljus över hela affiliatenätverket.

  Det här är under all kritik.

 7. En tjej (kundansvarig, minns ej namnet) från Tradedoubler ringde mig och sa att felet uppstått när Travelpartner ändrat något på sin sida.

  De visste inte ännu hur länge spårningen varit kaputt men de skulle undersöka saken. :)

 8. Ett sidospår: Oavsett vad som faktiskt orsakat detta är det föredömligt och klokt av Travelpartners vVD att följa och svara på frågor här på bloggen. Tänk om Tradedoubler hade gjort det, tänk om fler svenska bolag hade kommunicerat så med sina kunder. Vilken chans till ökad goodwill, eller som i detta fall, skademinimering.

 9. Här är mailet:

  ———————
  Bästa affiliates,

  Under måndagen uppdagades att TravelPartner hade problem
  med spårningen i sitt affiliate program. Både TradeDoubler
  och TravelPartner tog sjävklart allvarligt på detta och
  arbetet med att få bukt med spårningen inleddes
  omedelbart. Efter felsökningar och korrigeringar
  rapporterar TravelPartner sedan igår, tisdagen den 8 juli
  korrekt, mao fungerar spårningen igen.

  Självklart kommer ni som drabbats av utebliven kommission
  under denna tid att ersättas.

  Vid frågor kontakta: support.se@tradedoubler.com

  Med vänliga hälsningar
  TradeDoubler
  ———————

  Riktigt pinsamt och dåligt skött (om det här nu är samma ”problem”).

 10. Tyvärr är ”pinsamt” och ”dåligt skött” enligt min uppfattning ofta standardförfarande i branschen. Däremot instämmer jag i att vVD ska ha en elogé för att kommentera här. Dock känns det närmast som en självklarhet att man från företagens sida följer liknande bloggar som i högsta grad är relaterade till deras affiliates och dessutom ”befolkas” nästan uteslutande av branschfolk. Och så jag förstås. :)

 11. Hej, Hittade denna tråd när jag satt här och skulle boka en resa. Märkligt med avgiften på 49:- men upptäckte också något annat. Söker jag priset via min affiliate länk får jag priset 23604:- men via resguiden.se får jag 21550:- på exakt samma resa! (har testat flera gånger) Detta gör ju att de som söker resa inte vill boka via ens länkar om samma leverantör erbjuder resan billigare via en annan affilite. Undrar hur vanligt dessa VIP-affiliate rabatter är.

 12. Jag har diskuterat vad jag tycker om detta med Magnus och han har svarat såhär:

  ”Vad gäller frivilligheten för produkten ‘bokningsavgift’ så har vi resonerat att man betalar den om man tycker vi har en bra tjänst med bra priser. På samma sätt som du lämnar ett par kronor i på växeln i baren för att du fick bra service och ett humant pris. Många ger dricks till taxichaufförer, städpersonal på hotell etc. etc. Vi tycker det är ett genomärligt sätt att göra affärer på. Du kan välja att lägga till några tior för att få en bra service med riktigt bra priser på resor. Tycker man inte att det är något att betala för, då kan man välja bort det. Det är upp till kunden att avgöra. Idén bakom tycker jag själv är skön. Tyvärr så förstår jag att du inte uppfattade den på det viset ifall det verkar som vi avstår att ersätta våra partners i de fall kunden väljer bort tilläggsprodukter. Som jag skrev tidigare så är det absolut inte vår avsikt. Så kortsiktiga är vi inte.”

  Jag anmärkte på att den benämns bokningsavgift och att dessa i princip aldrig är frivilliga. Magnus Svarade:

  ”Produkten bokningsavgift finns på flertalet av våra siter. Men den har olika placering. Den finns även om du inte kommer in via en affiliatelänk, dock går den inte att välja bort i det läget. Med andra ord har du större chans att konvertera på besökaren via affiliatelänken då han eller hon står fri att välja bort produkten. Benämningen kan vi eventuellt experimentera med, men vi tycker den är så pass beskrivande att den får ligga för stunden.”

  Personligen tycker jag Travelpartner har skött detta bra med en öppen dialog. Vissa av deras idéer håller jag inte med om, men jag tror inte detta rör sig om något medvetet fifflande från deras sida.

 13. Jag befinner mig utomlands just nu och ber darfor om ursakt for bortfall av svenska tecken.

  Mycket intressant trad av Dan. Problemet har ar webmasters avsaknad av kontroll over kopen. Vi har markt av mycket ologiska forandringar i avsluten. Ibland kan en resebyra konvertera mycket bra i flera veckor och sen bli helt dod, noll, knappt nagra klick. Jag har bevis pa att nagot ar fel, och det ligger inte hos oss utan sparningen verkar inte fungera som den ska. Detta galler inte bara TradeDoubler utan aven resebyraernas egna sparningssystem.

  Jag genomforde sjalv ett kop genom var egna flygstolar.se for inte sa lange sen dar vi inte fick nagon ersattning. Som Markus Jalmerot namner ovan sa kommer vi att inte langre att lita pa resebyraerna och ska forsoka infora testmetoder for detta.

  Andra webmasters far garna kontakta mig eller Markus om mojligheten att ga ihop och gora nat at detta. Jag tanker i alla fall inte infinna mig i detta usla satt att driva affarer pa. Jag vet att problemet inte bara galler Travelpartner och TradeDoubler, det ar mer an sa och jag tanker bevisa det.

  Elie Messo
  Flygstolar.se

 14. #68: Genomärligt?? Dricks??

  Det är ju befängt! Om rutan INTE hade varit ikryssad och kallad ”dricks”, ”bonus” eller något liknande så skulle jag förstå liknelsen. Nu är det upplagt så att det uppenbarligen missleder den som bokar.

  Nästa gång du åker taxi Magnus tycker jag du ska ge chauffören en extra ”framkörningsavgift” på 49 kronor för väl utförd körning. Chauffören kommer titta konstigt på dig…

 15. #69 som Elie är inne på så skulle det behövas bättre kontroll med regelbundna testmetoder vilket får mig att börja fundera.

  Tänk om alla affiliates skulle gå ihop under ett gemensamt tak och där registrera sina siter och de program som man marknadsför. Sedan när man själv köper något på nätet så gör men det via någon annan affiliate som marknadsför just det man är ute efter, en resa, ett par skor eller en cd-skiva. Man fyller i ett formulär som underrättar affiliaten och systemet att ett köp skett och till vilken summa och affilaiten kan hålla koll på om ersättning registreras. Man skulle kunna bygga detta som en webbtjänst så att testköpen fördelas över alla som är med så att det blir rättvist beroende på hur mycket man själv köper. Något sådant skulle behövas i dagens läge och gynnar samtidigt affiliates ekonomiskt. Förhoppningsvis. =)

 16. Mycket bra diskussion!

  Min tes är att Travelpartner lagt till denna funktion för att kunna marknadsföra lägre priser utan det ”frivilliga” påslaget som annars skulle räknas med i försäljningspriset till kund och på så sätt får de en bättre konkurrens situation till bättre trafik och avslut. Jag gissar att 30-40% av alla köp ”missar” att välja bort denna avgift. Mycket smart! Bra jobbat Magnus och Travelpartner!

  Den stora frågan är vad konsumentverket tycker om detta då rutan faktiskt är ”förikryssad” vilket numera inte är tillåtet. Magnus, för er egen skull så se till att ni slipper få dem i hasorna..

  Tack och lov har nu fokus i detta forum ändrats något i denna diskussion från att ha varit alla taggar utåt mot Travelpartner som en bedragare utan dess like till att det kanske kan vara som så att det är ett tekniskt fel eller även att kanske Tradedoubler gjort något som kan ha gått fel.

  Trots att Travelpartner är en konkurrent till bolaget jag jobbar med så har jag mycket svårt för att hänga på denna mobb och svartlistning av dem.

  Alla seriösa internetresebyråer som varit med ett tag har full respekt för affiliatemarknadsföring och alla ni som jobbar med detta på ena eller andra sättet. Jag är till 99% säker på att Travelpartner inte gjort detta avsiktligt då jag tror att de liksom vi själva vet att ni/affiliates är mycket begåvade och duktiga på vad ni gör. Vi förstår naturligtvis att ni förr eller senare skulle upptäcka en sån här ”avsiktlig handling”.

  Jag tror detta kan ha gått fel på tre sätt:

  1. Något har varit/är fel med TD:s spårning. Det är ju liksom inte första gången det händer och definitivt inte den sista.

  2. Travelpartner har uppdaterat/lagt till nytt och missat att lägga in spårning korrekt.

  3. En kombination utav ovan nämnda punkter..

  Under alla år som jag jobbat i branchen har affiliatemarknadsföring varit en mycket viktig del i marknadsmixen och kommer så att förbli. Därför mycket trist att höra att vi i Sverige/Skandinavien är sämst i klassen.
  Jag förespråkar en bättre kommunikation ifrån alla parter och att vi istället försöker hjälpa varandra för att nå bästa resultat. Jag tror inte på att jobba kortsiktigt och än mindre att hänga ut enskilda aktörer innan man försökt att förstå vad som har gått fel.

  Tack alla ni affiliates som står ut med vårt eviga gnäll om bättre konvertering!!

  Fredrik
  Travelstart

 17. TD påstår att buggen är fixad, men jag undrar det.

  Förra veckan fick Travelpartner 1273 klick från flygresor.se vilket genererade 8 sales, vilket ger en CR på 0,88%

  Denna vecka har Travelpartner fått 972 klick från flygresor.se vilket genererat 3 sales, vilket ger en CR på 0.42%

  Som jämförelse ligger andra resebyråer på mellan 3 och 12% CR denna vecka. T.o.m. Flygvaruhuset som är en dyr resebyrå ligger på en CR på 3,49%. Hur kan Travelpartner då ligga på 0,42%, ett mysterium!

 18. Kan juh vara lite så att de själva inte har tänkt på de hela ens..utan att du märkte ett kryphål! känns inte riktigt som att det är menat typ…har du fått något svar?

 19. hoppsan– missade några kommentarer om hans svar hehe.. ignorera min kommentar hehe.. dock, jäkligt bra att han svarade! 😀

  ps!
  svaret låter ödmjukt så ja tror inte de e någo lure lure på g direkt..

 20. rolig diskussion och roliga kommentarer att läsa… nu när jag har ägnat mig mer tid till att läsa ordentligt blev jag upprörd till en början men efter att ha läst ett par kommentarer kommer ni/du fram till att det inte är fifflande från deras sida….

  .. de jag ville säga är att titeln ljuger lite nu och de e lite oschysst och vilseledande att hänga ut Travelprtner med tanke på hur diskussionen slutade… ja hade förväntat mig smaskens med titeln men så visar de sig att de e felaktigt..

  så bort med den här tråden så vi kan behålla förtroendet för den här bloggen…för de e juh lite vilseledande..då ja kom in på bloggen från google..

  ps!
  bra blogg annars.. kommer hänga här ofta! 😀

 21. Prefer could be the involved fear to make the lifestyles and development of truley what our organization absolutely adore. [url=http://c88.fr/]c88.fr[/url] c88.fr

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *