katt

Revision är ett ganska vackert ord när man inte tänker på vad det står för. Reeevischiooooooooooon. Skulle kunna vara en exotisk vacker blomma, men det är det tyvärr inte.

I veckan fick jag besked av Skatteverket att de ville revidera både min enskilda firma för 2007 och mitt aktiebolag för 2008. Jag har inte precis något att dölja, men det spelar ingen större roll för en skatterevision är väldigt jobbig oavsett. Dels så tar det massor av tid att svara på alla frågor och redovisa för sina kostnader/intäkter och det krävs även en otrolig mental ansträngning. För man är i Sverige dömd i förväg så nu kommer man sitta på ”death row” i några månader och känna sig som en skurk för att man är egenföretagare istället för arbetslös SAAB-arbetare.

Ett annat problem är att skatteverket har en tendens att inte ge sig förrän de har något att anmärka på eller upptaxera. Det är enkel psykologi eftersom revisiorerna (två jobbar på varje revision) skulle känna att de inte gjort sitt jobb om de inte hittar något. Utöver det så jobbar de även resultatbaserat vilket innebär att allt de hittar syns i deras statistik. Något som gagnar dem vid nästa löneförhandling.

Så på fredag är det dags för vårt första möte och jag måste samla ihop alla papper, underlag, bokföring och ja allting. Vilket tar massor av tid. Så just nu står all utveckling i företaget stilla. Jag kommer skicka ordrar och sköta butiken, men något annat kommer jag inte ha tid med. Jag hoppas detta inte kosta mig för mycket av min utvecklingstid, men vi får se.

Livesändning av Skatteverkets besök hos mig på Bambuser. Vad tror ni om det?

Average Rating: 4.7 out of 5 based on 236 user reviews.

44 reaktioner till “”

 1. Jag kan sätta upp en livefeed med alla våra webcams på jobb. Vi kan köra den här på sidan och så kan man välja vilka vinklar man vill se revisionen ifrån. En kamera kan vara i packningsrummet också. Så man ser när du serverar skatteverket kaffe och sedan går ut och packar paket för att sedan återgå till revisionen.

  Good times.

 2. Jag hade skatterevision under 6 månader förra året och gick igenom utan anmärkning. Fråga dem om du ingår i deras internetprojekt för det gjorde mitt bolag. Då kommer nog mycket fokus ligga på domännamn och avtal med diverse affiliate närverk och intäckterna från dessa. Du kommer att förlora många timmar…… 😉

 3. Jag ingår i deras granskning av internethandel har de redan berättat. Så jag är utvald pga. det.

  På ett sätt är det ganska spännande för man lär sig garanterat något nytt, men det känns jobbigt att lägga så mycket tid på något som inte för verksamheten framåt.

 4. Du har ju koll på din verksamhet så det kommer nog inga frågor du inte kan svara på. Se till att du får allt skrifligt så att det inte blir några missförstånd, kan de missförstå något så gör det garanterat det enligt min revisor.

 5. Nicklas: Tack för bra tips. Känns tryggare nu när du säger att de inte letar fel tills de dör i alla fall utan lät dig gå felfri.

  Man måste också förstå att revisioner är ett måste i Sverige. Annars skulle alla fuska så in i helvete. Så jag är inte bitter för att revisioner utförs, bara att det drabbar mig 😀

 6. Jag tycker du ska redan nu börja föra bok på exakt hur mycket tid du måste lägga på revisionen. Kommer bli ett mycket intressant blogginlägg.
  Då skulle man kunna väga den eventuella ekonomiska nyttan mot den ekonomiska kostnaden (en kostnad som du får betala).

 7. Även vi gick igenom utan problem för några år sedan. Det fanns en del saker som det brukar vara problem med (exempelvis privata mobiltelefonsamtal, konferenser, bilar, representation osv) och som de ville kolla att vi skötte men det löpande brydde de sig inte om och kollade knappt på.

  Har du ordning på dina papper och allt det löpande bör det väl inte behöva ta så lång tid.

 8. Dan kompis,
  Vi har försökt nå dig gällande våra utomstående betalningar till dig. Är det utlandskontona som gäller fortfarande, eller tar vi det i kontanter?

  Vv. kontakta oss snarast då vi helst ser att inte OG blir inblandade denna gång. Det känns onödigt att behöva blanda in våra familjer pga några ”Roliga prylar”.

  Mvh,
  Du-Vet-Vem

  PS. Ring inte det vanliga numret, det är avlyssnat – använd det enl ök. DS.

 9. Dan: Klart att revisorer är ett måste om vi nu ska betala skatt.

  Den enda lösningen är om vi slopar skatterna. Tänk om vi slopar skatterna ett eller 2år som en åtgärd i finanskrisen. Sveriges ekonomi skulle blomstra och sen kunde vi återgå till det normala. Leva på våra tillgångar som vi samlat ihop under dessa blomstrande år.

  You may say I’m a dreamer, but I’m not the only one..

 10. Näe det blev inget filmande. Svårt att säga hur det gick. De ställde frågor och jag svarade :) De hade läst min blogg också och hade en del frågor om vissa saker jag bloggat om tidigare, vilket var lite intressant.

 11. Alltså Dan, kan du fixa ditt webbhotell. Kommer fan nästan aldrig in på sidan. Helt buggig och laddar sjukt länge.

  Har varit så nu någon månad eller längre.

  Kör FF om det spelar någon roll.

 12. intressant! Ingick frågorna om bloggandet i revisionen, eller var det av deras eget intresse?

 13. De ville veta allt om e-handel och domänhandel och hade läst en del av det jag skrivit. Det ingår i deras jobb att förstå branschen och på det sättet hitta fuskare :)

 14. Var det ett par personer eller en? Grottade de ner sig i pärmar direkt eller vad gör de liksom :)

  /E

 15. Haha, idag fick jag också besked om skatterevision. Hälvete! Vilket jobb.. Tror det är MÅNGA fler som kan vänta sig ett vackert brev om revision.. Faaaan.

 16. Sesam: Ja, vi är nog inte ensamma. Det är bara att försöka glömma det jobbiga och inte oroa sig i onödan. Ta skiten när den kommer. Själv ser jag det som en kul lärdom i företagandets skola. En lektion jag inte fåt tidigare men som kommer lära mig massor om SKV och revisioner.

 17. Jag har inget att oroa mig för, men det finns nog många andra som har det =) Som tror de kan smita med lite e-handelsinkomster.

  Det enda tråkiga är att det tar tid och energi.. Men men, man kan inte göra något åt det och det är ju för en bra sak i grunden. De verkade dessutom lite småtrevliga :)

 18. Det kommer bli en stor ”räd” i vår och hela 2009.. Många kan vänta sig ett brev på posten från skatteverket.

 19. Jag fick precis också en revision i påskägget från skv! Jippie!
  Hur går det för dig Dan? Hur länge behöver man vänta på att få något form av besked av revisionen?

 20. Hur gick det med din revision? Min är iaf klar nu och det gick bra även om det var några påpekanden.. Tog mindre tid än jag trodde.

 21. Okej, det var ju skönt att du snart kan gå vidare. Själv fick man hela sitt privatliv granskat typ, lite kränkande men nu är det iaf över :)

 22. Är inte ett dugg stolt. Det enda jag lärt mig genom att vara egen företagare är att man får ta massa skit hela tiden. Är det inte skatteverket så är det något annat skit. Jag har inte tagit ut en krona mer än till att betala skatt. Detta får jag betala skatt för. Jag måste betala skatt för att jag ska kunna betala min skatt.. Jag tycker det är sjukt.

  Nä, tror jag hellre går som anställd i framtiden. Slipper man vara ett offer för alla myndigheter som försöker halshugga en så fort tillfälle ges. Nu vet man i alla fall vilket helvete det är att vara egen. Frihet in my ass.

  Jag har inget emot att betala skatt och göra rätt för mig. Men i Sverige är det en hetsig jakt på oss företagare. Missar man en krona är man dödsdömd.

  Så till hösten blir det plugg, så man kan bli en vanlig medborgare som ställer sig i ledet och ser glad ut.

 23. Anders: Ja, det är inte bara positivt men det är frihet för mig. Kanske jobbar du inte med något som är roligt nog för att motivera nackdelarna med att vara företagare?

 24. Det gick bra. Inga skattetillägg eller anmärkningar.

  Dock är det jävligt tråkigt så jag har inte orkat blogga om det, men maila mig så har jag lite tips :)

 25. Någon vid namn Sven-Olof från SKV lämnade en kommentar på min blogg igår. Antar att jag kommer få gå igenom en revision inom en snar framtid.

  Nämnvärt är att jag sysslat med SEO under 2 års tid, men nyligen blivit myndig. Vad gör man då?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *