pts

Dagens intervju är med Post- och telestyrelsen som precis bekräftat att ordet ”bank” ska skyddas i domännamnsregistreringar. Vi tar ett snack med Christoffer som är överste chef på avdelningen för dumheter och slöseri med skattepengar…

Hej Christoffer, hur mycket pengar kostade den här undersökningen och förändringen av systemet?
-Inte så farligt, ungefär 500 årslöner för någon som jobbar på Ica. Ett ”basbelopp” som vi kallar det internt hehe… Näe stryk det där sista det är inte så PK.

Men om jag heter Bank i efternamn så får jag alltså inte registrera Danbank.se utan att du personligen godkänner detta?
-Det stämmer, det krävs tillstånd av mig. Jag kommer besöka dig i hemmet och efter att du bjudit på kaffe och kaka så kommer jag ta ett beslut inom ett år.

Kommer Ban Ki-Moon få rätt att ha kvar sin blogg på bankimoonbloggar.se?
-Vem är han? Är det en sån här fiskesida?

Fiskesida?
-Fiske… man lurar folk att ge bort sin information och så tar man deras pengar. Inte alls bra och det vi försöker hindra genom att ingen får ha bankdomäner.

Finns det fler planer på spärrade ord eller tecken?
-Just nu diskuterar vi att eventuellt spärra PTS-kombinationen då det finns stor risk att någon gör en parodi på vårt arbete under någon obskyr toppdomän. Det vore inte alls bra. Sedan är ju sex alltid läskigt också, så vem vet…

Lycka till med ert fina arbete PTS. Trevlig helg!

Average Rating: 5 out of 5 based on 231 user reviews.

15 reaktioner till “”

 1. dumheter
  Inte många banker som heter nåt med bank än swedbank och danske bank, vad ska det här vara bra för lixom.
  Enda detta gör är att sätta stop för seriösa sidor som t.ex. jämförbank.se eller vilkenbankärbäst.se värstabanken.se och stackarn Ban Ki-moon

  nippleslip

 2. Problemet är väl att det går att kombinera bankernas namn med just ”bank”, ex. Nordeabank.se, SEBanken.se osv.

  Men jag håller med, förslaget är riktigt idiotiskt. Skulle det gå igenom tycker jag dom ska granska alla registreringar manuellt som innehöll just ordet ”bank” isåfall.

 3. Helt bizarrt fran en bizarr myndighet. Annu varre med punkten om att de vill att forlorande part i ATF ska betala malet. Riktigt negativt for svenska domaner.

 4. Vi har själva bloggat om detta och det är som Dan säger – sorgligt. Inte nog med att de som har domän namn med bank skall oroa sig frågan är vad för andra ”ord” de får för sig behöva denna typ av skydd. Förhoppningsvis kommer allt detta snack få dem att fundera långt mer innan de går vidare. Fö mycket roligt skrivit Dan!

 5. Haha, ja vad ska man säga. Driver sedan ett par månader tillbaka en sajt med ett domännamn som faller i kategorin (se länk)… och det känns ju löjligt att det skulle vara en säkerhetsrisk. Som några andra påpekar ligger inte problemet i att spärra .se-domännamn då det bara flyttar bedragarna till en annan toppdomän. Svårt att registrera nordeabanken.com? Typen av människor som går på ett phisingbedrägeri lär ju ändå inte veta skillnaden på .se , .net eller .nu .

  Kommer ju sluta med att någon bedragare registrerar en felstavning av ordet bank: typ handelsbnken.se för att driva med hela skyddet.

  Skämt å sido är det ett steg i helt fel riktning och verkligen inte rätt sätt att hantera problemet. Vad kommer härnäst? Phising existerar ju inte bara i bankbranschen utan i varenda bransch där det finns möjlighet att registrera / logga in som användare.

  Nää… bäst är nog att förbjuda registrering av alla domännamn som relaterar till befintliga webbtjänster. Dvs. typ varenda webbsajt som finns :-)

  Fast… då kommer ju inte PTS tjäna några pengar 😐

 6. Förstår faktiskt inte varför de måste blocka allting med ‘bank’ i. Gör någon smart algoritm kopplad till något register över registrerade banker i Sverige.

  Så att exempelvis sweddbank.se eller sweedbank.se skulle blockerats på automatik. Medan spermabank.se släpps igenom :) (De enda två verkliga exemplena jag kom på från mitt liv 😛 )

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *