Jag kommer från en driftig familj. Pappa är produktionschef för ett stort internationellt bolag. Min mamma är anställd på dagarna och egenföretagare på sin fritid. Min bror är anställd ingenjör och driver tillsammans med två andra ett eget företag.

ratcon-besok.jpgMin brors företag heter Ratcon och det har utvecklat och sökt patent på ett skadedjursbegränsande system. I princip går det ut på att man förhindrar att råttor tar sig in i fastigheter via avloppsledningar. Företaget är ett handelsbolag och startades som ett examensarbete av tre studenter på programmet för utvecklingsingenjörerHalmstad Högskola.

Examensarbetet har belönats med stipendier från Awapatent, Sparbanken Kronan, Region Halland, Chalmers och Sten Fåhres minnesfond. Det gör mig extra stolt att kunna säga att alla killarna är föredetta anställda på Original Clothing. Jag kan tänka mig att de stod och svettades framför tryckpressen och drömde sig bort till något mer utvecklande och lukrativt (även om lönerna var marknadsmässiga).

Ratcons lösning på ett urgammalt problem är ett typiskt exempel på att många gamla branscher sitter på föråldrade lösningar och inte alls har evolverat så mycket som de kan. Det finns alltid möjlighet för personer som tänker i nya banor att utveckla även de mest etablerade och ”färdigetablerade” branscher.

Jag hoppas att Niclas, Per och Robert inte glömmer bort sin snälla arbetsgivare från de ekonomiskt påfrestande studieåren.

Film från testanläggningen i Malmö.

Average Rating: 4.5 out of 5 based on 243 user reviews.

9 reaktioner till “”

 1. Ni får skriva en till post om varför de just riktade in sig på denna typen av produkt … finns säkert en bra story bakom … om inte får ni hitta på en :)

  ”Blöt nos + 220v => ledsen råtta.” kom igen nu det ska ju vara: ”Blöt nos + 220v -> ledsen råtta.” annars blir det ju hur fel som helst 😛

 2. Tuff idé.

  Har aldrig tänkt på att det finns liknande saker där nere bland rören. Blir nog titta-ner-i-toan-av-ren-skräck framöver.

  Du skulle nyttjat dina skills för tidigare designteman du följt. Men vem har sagt att en informativ sida är dålig?

 3. Råttförnedring,råttförtryck och råttplågeri skall förbjudas!
  Råttorna var här före oss.Avloppssystemen skall skrotas helt,och det skall byggas vakumtoaletter istället där inte råttor och andra djur kan komma in. Ta bort alla avloppsrör,och inget alls från toaletter skall få spolas ner i kloakerna.Vakumtoaletterna skall vara slutna behållare som sedan kan användas till uppvärmning av hus och drivmedel till fordon. Dessa toaletter skall även ha larm,ifall någon varelse har kommit i närheten av vakumtoaletten -Detta som en extra säkerhet,inte minst för råttdjurens skull.

  Människor har inte rätt att att bygga toaletter,där däras skit spolas ner i underjorden.Detta ålderdomliga system skall bytas ut till modernare saker.Alltså vakumtoaletter,där smågnagare inte förhuvudtaget kan ta sig in.Råttor är hemlösa,och underjorden är råttornas och andra djurs område,i väntan på andra platser att få vara på.Människor skall ge fanen i att trampa in på andra varelsers revir och områden.Det är inte råttorna som gör något fel då dom söker sig ner i underjorden som skydd,utan det är dom äckliga smittospridande Människorna som gör fel när dom spolar ner sin skit i underjorden.

  Vattenklosetterna är dom mest ålerdomliga ägodelarna vi har i bostäderna och i företagen,och kloakrören och kloaksystemen är dom mest ålderdomliga avloppssystemen som finns i samhället.Och bajamajor skulle fullständigt förbjudas,eftersom dom töms blandannat på soptippar.Vidriga äckliga människor och företag som gör detta skulle straffas med jättestora böter.

  Bygg miljövänliga,råttsäkra och smådjurssäkra vakumtoaletter nu,som kan användas till uppvärmning av bostäder,företag,affärer mm,samt till drivmedel för bilar mm.

  Sluta upp med att förnedra,förtrycka och plåga råttor,dessa hemlösa djur skall ingå i djurskyddslagen och få skyddade platser att vara på. Något slags skyddat reservat eller liknande skall det vara.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *