jacks5När Thorbjörn Wångelids fru började tillverka egna stearinljus som hobby fanns det inga tankar om att de sex år senare skulle driva en webbutik med 75.000 unika besökare och 1000 ordrar i månaden med en förväntad årsomsättning på 4-5 miljoner 2007. Så blev det dock och nu ska du få veta varför.

jack2År 2001 ville min fru pröva på att tillverka ljus (som en hobby), och nu talar vi inte vanliga stearinljus här utan ganska avancerade konstljus med mycket realistiska dofter. Så vi inhandlade olika sorters vax, färger och doftoljor och började exerimentera fram olika former och dofter.

Efter ett par månader av kreativa kväller och helger så beslöt vi att börja sälja dessa kreationer på ebay utan några som helst förväntningar. Vi upptäckte ganska snabbt att vi hade kommit på något nytt och annorlunda för ljusen sålde som smör i jack1solsken. Vintern 2001/2002 gjorde vi inte annat än jobbade på vårt dagtidsjobb som webmasters på ett lokalt företag här i Galesburg, Illinois och tillverkade ljus om kvällarna.

Eftersom både min fru och jag hade en hel del kännedom om e-handel genom vårat jobb, så började vi spåna på en egen eShop eftersom eBay tar så ofantligt mycket tid om man har ett par hundra auktioner listade som vi hade. Våran första lilla eShop var klar och redo att gå live i mars 2002. Vi hade lagt upp alla våra ljuskreationer och dessutom erbjöd vi våra keramiska och emaljerade skålar/krukor utan ljus i. Det var här som roten las till våran nuvarande eShop, eftersom vi upptäckte ganska snart att dessa emaljerade skålar var otroligt populära.

jacks3 01Hösten 2002 hade vi hittat en tillverare av en mängd olka emaljerade reproduktioner såsom skålar, tvättfat, kannor, muggar m.m. Det var nu vi bestämde oss för att sluta med just tillverkningen eftersom det tog för mycket tid att både tillverka och sälja. Vi bestämde också att vi ville satsa helt och hållet på retro och nostalgiska 1920 -1950 tals reproduktioner till 100%. Och så vi gjorde. Vi hittade fler och fler tillverare av produkter som passade in i vårt växande sortiment.

jacks4Hela 2003 och 2004 jobbade vi stenhårt med att marknadsföra och sökmotor optimera eShoppen så mycket vi bara kunde vid sidan av våra heltidsjobb. Hösten 2004 började det helt enkelt bli för mycket att ha ett 8 timmars dagtids jobb och en eShop som tog 4-5 timmar varje kväll, så vi sa helt enkelt upp oss båda två på jobbet samma dag. Dom blev riktigt förvånade på jobbet att vi hade skapat en hemsida vid sidan om som vi kunde leva på båda två.

Detta är nu två år sen och omsättningen har växt med gott och väl 1000% (tusen) sen den dagen vi sa upp oss. Så nu har vi kommit till den lyckosamma situationen att vi inte kan växa mycket mer, men det är ju ett positivt ”problem” som är enkelt att hantera. Det hade ju varit värre om det hade varit tvärtom. Nu undrar du säkert varför vi inte kan växa mer? jacks12Det var vår tanke från början, att vi inte ville växa så mycket att vi skulle vara tvugna att ta in anställda eftersom vi driver eShoppen från hemmet.

Många av våra kunder är små presentbutiker runt om i landet och under hösten/Jul ruschen säljer vi tusentals av våra populära popcorn skålar till företag som använder dom till att göra en ”present korg” till sina anställda. En annan bra kund är filmindustrin (läs Hollywood) och en hel del av våra produkter har köpts in som rekvisita till en hel del respektabla film/TV produktioner. Bl.a. Steven Spielbergs TV serie ”In To The West” som gick i Sverige för nåt år sen och även Brad Pitt’s senaste western film ”The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford” kommer att innehålla en del produkter från oss.


Hur ser en typisk arbetsdag ut för dig?

Kl.9:30 – Vaknar… (fördelen med att vara sin egen och jobba i hemmet är att man inte behöver väckarklocka, vi är nattugglor både min fru och jag, därav det sena uppvaknandet…hehe..)

Kl. 9:30 – 11:30 Frukost, kollar nyheterna på TV’n, går igen alla email och lite av varje.

Kl. 11:30 – Skriver ut ordrar…

jacks6

Kl. 12:00 – Dagens UPS leverans anländer… och placeras i garaget

jacks7
jacks8

Kl. 13:00 – Garaget/lagret och packar ordrar…

jacks9

Kl. 14:30 – Tillbaka inne på kontoret och skriver ut FedEx adress etiketter….

Kl. 15:00 – Går tillbaka ut och klistrar på FedEx adress etiketter på paketen och därmed är dagens arbete klart…c:a 4 timmars jobb per dag känns ganska bra, då finns det ju ett visst utrymme för utöknad.

jacks10

Kl. 15:30 – FedEx anländer och plockar upp dagens ordrar…

jacks11


Om någon du känner berättar för dig att han eller hon börjat fundera på att starta eget på nätet och vill ha dina åsikter om detta. Vad svarar du då?

Då svarar jag att, – Ta dig massor av tid (många många timmar och sena nätter framför datorn) för att lära dig allt som bara går om ehandel innan du ens tänker tanken på att sätta upp en eShop. Ehandelsforum är en bra start för den oinvigde.

Försök sen hitta något unikt att sälja, gärna nåt som du gillar själv, eller rent av brinner för. Försök inte konkurrera med dom stora drakarnas eShoppar, hitta istället egna unika produkter med en egen nisch. Starta sedan i liten skala och låt firman växa av sig självt på eget kapital. Ta inga bank lån eller krediter om det inte är ABSOLUT nödvändigt. Den modellen funkade för oss, men det betyder ju inte att det fungerar att göra så för alla.

Har läst nånstans att det bara är runt 1% av alla som försöker tjäna sitt levebröd på nätet, som verkligen lyckas med det. Det bevisar att det är enormt viktigt att inte rusa in i ehandelns värld med förbundna ögon och tro att det är lätt att bli rik.


Vad är din största lärdom och ditt största misstag under tiden som e-handlare?

Min största lärdom, nu ska vi se, det måste väl vara att allting går om man bara vill. Men måste bara ha ett rejält tålamod och stor passion för det man gör. Ingenting händer över natten.

Det största misstaget, ja det skulle väl vara när ABC TV ringde och frågade om dom fick komma och göra ett 10 minuters filminslag om oss i en ny TV show som skulle handla om inredning. 8 miljoner tittare och 100 visningar, vilket i slutändan hade resulterat i 80 miljoner tittare som skulle ha sett inslaget om Jackandfriends.com. Men vi sa nej. Så här i efterhand har man väl funderat på om det var fel att säga nej, men vi hade helt enkelt inte resurser för att klara av en anstormning av ordrar vid den tidpunkten.

Tror i och för sig inte vi skulle klara det idag heller eftersom 80 miljoner tittare resulterar i en himla massa ordrar. Eller rent av sagt tusentals ordrar. Lilla Jackandfriends hade nog inte klarat det. Tyvärr.

jacks13


Tack Thorbjörn för att du tog dig tid att inspirera oss andra e-handlare och även de av oss som inte är e-handlare än. Lycka till med JackandFriends i framtiden.

Average Rating: 4.8 out of 5 based on 300 user reviews.

11 reaktioner till “”

 1. Fruktansvärt inspirerande läsning!

  Måste bara tacka för den bästa bloggen jag hittat än så länge! Läser här flera gånger per dag!

 2. Grymt intressant! Verkligen kul att läsa om er verksamhet och hur ni har utvecklats.

  Jag tror att ni har helt rätt inställning till både det ena och det andra, tex att VÅGA tacka nej till den typen av marknadsföring, det bevisar bara att ni sätter befintliga kunder före snabba stålar.

  Det vore jättekul att få veta lite mer om hur ni ser på skillnader på att vara företagare i usa och sverige (om ni nu har någon erfarenhet av detta?).

  Hur hamnade ni i USA från början?

 3. Hjalmar,

  Svaret på din första fråga om skillnaden att driva företag i USA vs Sverige är att det är mycket enklare att starta och driva ett företag här i USA. Nu har jag i och för sig inte haft nåt med ehandel att göra i Sverige, men jag vet att skillnaderna är stora.
  När vi startade Jackandfriends så gick vi bara ner till Tingshuset i stan och registrerade oss. FöretagsRegistreringen kostade $10 och tog kanske en kvart. Inga konstiga blanketter eller myndigheter inblandade för att starta ett företag här.
  Sen är det bara att tuta och köra. Skatten betalar vi in en gång i kvartalet. Skatten uppskattar vi själva baserat på nettot. Skattesatsen är mellan 15-20%.

 4. Det är grymt intressant med e-handel i USA. Man måste dock vara otroligt nischad för att lyckas.

  Alltid lika kul och inspirerande att se småfolket som kan leva på det.

  Hade det inte varit så krångligt att bedriva det från Sverige hade jag själv försökt att starta en webbbutik i USA.

 5. Herregud, det låter ju som paradiset… när man pratar med vissa här i sverige så låter det ju i princip som att man MÅSTE ha professionell hjälp även som småföretagare för att maximera sin deklaration.

  Usch asså. Jag låter bli att ställa inte ställa min följdfråga om/när ni tänker flytta tillbaka då :)

 6. Intressant läsning.
  Får man fråga vilken webshop ni använder er av? Känns lite som osCommerce eller liknande men den kanske är helt egenutvecklad?

 7. QUOTE
  ”Får man fråga vilken webshop ni använder er av? Känns lite som osCommerce eller liknande men den kanske är helt egenutvecklad?”/QUOTE

  Vi använder X-CART.

 8. Jag måste också säga att läsningen var intressant. Jag har sett en del av dig på WN under en lång tid och vet någorlunda va du pysslar med. Det var kul att komma bakom kulisserna.

  / Totoo

 9. Think of it as a sign of good fa8&it#h211;the social issues are the ones the liberals are frightened that conservatives want to limit, believe it or not. The economy is just a side issue for a lot of them.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *