Jag är trött på alla idioter som gnäller över att det snart blir dåligare tider, bara för att det varit så jäkla gött i några år nu.

Jag har inte läst nationalekonomi, men hade jag gjort det är jag säker på att jag snabbt blivit professor i ämnet och skrivit en bok i det. Jag har här ritat en skiss som enkelt förklarar hur konjunktursvängningar fungerar i ett traditionellt samhälle.

konjunktur.gif

I följande bild visar jag hur konjunkturen fungerar i Dansamhället där man kör med en helt annan attityd. Denna attityd gör att man alltid har det gött och kan spruta skumpa på polarna ute på krogen samt köpa ny bil varje år. Så sluta lyssna på alla olyckskorpar, de vet inte vad de pratar om. Anställ fler, köp mer och spruta champagne. Vi möts i slutet av regnbågen!

danskonjunktur.gif

Nu avslutar vi denna lektion i nationalekonomi med en upplyftande film.

Average Rating: 4.6 out of 5 based on 220 user reviews.

13 reaktioner till “”

 1. Tyvärr speglar den första bilden inte verkligheten utan det är tankemönstret i den andra bilden som speglar hur människor tänker och varför det sedan går åt h-e.

  När det gått bra i ekonomin några år blir folk övermodiga och börjar göra vannsinga saker. Typ köpa en lägenhet för 2 miljoner kronor när man har en arbetarlön från Volvo PV. Eller köpa en ferrari.

  Anledningen till dagens problem är ju en vannsing hybris bland USAs banker där man lånat ut miljoner till enskilda individer utan fast inkomst.

  När verkligen hinner ikapp en och Volvo PV lägger ned så står man där med en lägenhet man inte har råd med.

  Jag har själv varit förutseende i detta och ”satsat på långkonjukturen”. Tror folk kommer söka hyresrätt de kommande tre-fyra åren igen. Bostadsrätternas tid är över för den här gången.

  Utvecklar just nu den största sajten för sökande av hyresrätt i Sverige.

  Det gäller att ha internetprojekt som går bra i lågkonjuktur.

  Man skall inte vara naiv. Svenska banker kommer falla på rad, Swedbank har lånat ut nästan 200 miljarder till Baltikum där hus i Riga nu kostar mer än i Paris. Finns ingen chans att bostadsbubblan kommer hålla.

  Face it, vi går in i den värsta lågkonjukturen sedan tidigt 90-tal.

 2. Ha ha, kanonbra inlägg. Jag har gått i samma tankar själv. Klockrena exemplet på olyckskorpar är Bilia. Deras nybilsförsäljning har ökat för varje år men nu har dom gjort en prognos som säger att försäljningen kommer att minska. För att möta de nya förutsättningarna bestämmer man sig för att spara i förtid och avskedar en tredjedel av sin säljkår.
  Om ett år kommer dom sitta på kammaren och vara nöjda över att dom hade rätt. Den decimerade säljkåren sålde färre bilar.

 3. Jag tror min bild skulle hamna någonstans mittemellan, konjuktursvängningar är en logisk produkt som man inte kan komma undan eftersom allt antingen rör sig framåt eller bakåt i någon utsträckning, men jag ifrågasätter starkt att dom är så pass kraftiga och oundvikliga som det framställs. Men som sagt har jag inte heller doktorerat i nationalekonomi. I follow your lead, Dan. Bring us the future. Blogg and we will come!

 4. Äntligen någon som skriver om konjukturen men inte pushar hårt för lågkonjuktur. På senaste tiden så verkar alla nyhetsprogram bara vara långa reklamfilmer för lågkonjuktur, det blir ju en självuppfyllande profetia.

 5. @Dan – fint med en konjunkturspost så här precis ett år efter att lånebubblan kraschade!

  @Hyresrätt i Göteborg – Det var ju knappast hybris som gjorde att det lånades ut vansinniga mängder pengar i USA. Ett system skapades som innebar att samtliga inblandade tjänade pengar tills lånebubblan sprack – huslånare (som fick låna ”extra” till lite skoj), låneinstituten, nissarna som förpackade om skräplånen till lågriskpapper, nissarna som certifierade kombinationsprodukterna som lågrisk, nissarna som köpte lågriskaktierna. Dvs alla inblandade tjänade riktigt stora pengar under lång tid, till företagen men framförallt privat.
  Bubblor kommer onekligen då och då.

  Själv tror jag inte att den här lågkonjunkturen kommer att bli jämförbar med den i början av 90-talet, men jag är iofs inte grymt insatt i hur konsumtionen i världen kommer att utvecklas. Stagflation har ju folk talat om, och det kan ju vara jobbigt.

  Intressantast blir kanske i höst under presidentvalskampanjen när företag från mellanöstern köper upp amerikanska bankrutta banker :) Samt att vi kanske äntligen får några härliga infrastruktursprojekt i form av höghastighetståg här i Sverige för att dosa en bit av konjunktursvackan.

  Roligt för oss är annars att Internetannonseringen ”bara” avmattats trots att alla vet att reklamen och PR är det första som ryker i dåliga tider. Reklam och marknadsföring på Internet är fortfarande väldigt prisvärd jämfört med dyr reklam i TV och press.

  En annan rolig sak med lågkonjunkturer är att de nystartade företag som tidigt går igenom en står galet redo till nästa högkonjunktur med en företagskultur som är effektiv och högpresterande!

 6. Helt rätt inställning Dan.
  Det är just när andra tror att det skall bli lågkonjunktur man själv skall passa på att satsa mer för att kunna ta marknadsandelar från de som drar ned.

 7. Lågkonjuktur är tyvärr oundvikligt i det långa loppet. Människan strävar alltid efter största möjliga vinst/konsumtion kommer alltid att bygga upp övervärderade tillgångar utan god insyn som sedan kan krascha och dra med sig konsumtionen och vinsterna ner i en djupare svacka. Så innan någon kommer på ett system där det är omöjligt att bygga upp bubblor kommer vi aldrig få en ”oändlig högkonjukur”.

  Jag tror inte heller att den här lågkonjukturen vi befinner oss i kommer bli jättelångvarig, men jag tror att den stora smällen kommer först efter OS.

  Sen finns det alltid en risk med dollarn, vår världsvaluta. Fram till 70-talet var ju värdet på den garanterad med världens största guldreserv på typ 40 000 ton. Men någonstans där började man ju sälja ut guld för att stärka dollarna och slutade desstutom rapportera M3 (hur mycket sedlar som trycks). Idag finns det väl inga publika siffror på hur mycket det finns i guldreserven men de jag sett talar om ca 8 000 ton.

  Lägg där till USAs växande utlandsskuld, bara en sån sak som att ”klockor” som räknar upp skulden finns på flera offentliga platser i USA. De har ju också en växande nationell skuld och då inte bara bolån utan kreditkort. Läste någonstans att genomsnittsfamiljen i USA har 9 kreditkort och $10 000 i skulder som de sitter och betalar 30% effektiv ränta på…

  Någon gång kommer USAs, liksom alla stormakters, tid vara över och då kommer vi antagligen få se lite turbulens när vi frångår dollarn som världsvaluta. Men inte i år :)

 8. Instämmer till viss del Magnus men ur ett företagarperspektiv är det under en lågkonjunktur man kan uträtta saker.
  Men att inför en befarad nedgång slå på nödbromsen är helt fel sätt att handskas med det.
  Konsumtionen avstannar inte helt även den djupaste svacka.

  Ang dollarn så börjar väl den mer och mer trängas ut till förmån för Euro.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *