Jag är ingen förespråkare för högre utbildning, helt ärligt tycker jag oftast att det är slöseri med tid. Fler unga borde gå livets skola eller åtminstone välja högre utbildning av egen fri vilja och inte för att samhället indirekt har detta som ”grundkrav” för att få ett kvalificerat yrke i dagsläget.

Oavsett så är min karriär på de svenska högskolorna och universiteten from. igår över. Jag är nu utexaminerad från Lunds Universitet med Service Management som huvudämne.

examen.jpg
Bild: Även om mitt examensbevis (”University Diploma”) ser ut som något man köpt på Internet så är det faktiskt äkta.

Som en liten påminnelse till mig själv så tänkte jag nu ta tillfället i att rabbla upp alla kurser jag läst och minnas hur lite jag lärde mig på föreläsningarna, men hur värdefull skoltiden ändå var på andra sätt:

Handelsrätt: Juridisk översiktskurs
Företagsekonomisk grundkurs
Statistiska grundbegrepp
Statistiska Metoder
Servicesektorns framväxt/Ekonomisk geografi
Konsumtion, identitet och kommunikation
Retail Management – Butiken
Retailföretagets relationer: Lokalisering, nätverk och marknadskanaler – Ekonomisk geografi
Service Management
Service Management: Serviceföretagens internationalisering
Programmeringsteknik
Helhetsbild av datatekniken
Elektronik
Internetbaserad juridisk introduktionskurs
Konstvetenskap: Historisk översiktskurs (1-20)
It-säkerhet
Introduktion till Nätverk & TCP/IP

Och till mina kunder vill jag bara meddela att min timkostnad from. igår är 200 kronor högre. Trevlig helg!

Average Rating: 4.7 out of 5 based on 170 user reviews.

21 reaktioner till “”

 1. Hoppade av och tog ut en så bra examen jag kunde med de poäng jag redan hade. Ville ha ett avslut och iaf få ett papper på att jag pluggat förutom pappret från CSN jag får varje år.

 2. Grattis!

  Själv har jag inte tagit ut min examen ännu trots att jag blev klar för ett år sedan. Börjar bli dags… men har klarat mig galant utan detta ”bevis”.

  Dags för dig att uppdatera ”Dan Nilsson studerar till civilekonom inom retail management”.

 3. Dan, om du fått göra samma val igen, skulle du börjat plugga då? Till hösten ska jag börja på ett Civilekonomprogram, inriktning Retail Management, men 4 år känns ju sjukt lång tid, speciellt när man har en massa idéer som man vill förverkliga. Hur hann du med båda sakerna?

  Jag tänker såhär, man lär sig säkert en hel del på utbildningen som jag inte skulle lära mig annars och det ökar också chansen att få jobb avsevärt, men å andra sidan, om jag satsar 100% på mitt företag så kan jag lära mig en hel del under 4 år också, plus att jag slipper 200k i CSN-skulder.

  Men visst, jag är bara 20 år, så världen går inte under om jag satsar 4 år på den här utbildningen.

  Råd mottages gärna :)

 4. Tack alla.

  Daniel:

  Jag ångrar inget och skulle inte ändra något jag redan gjort. Skulle jag däremot stå inför ett val idag att plugga skulle jag förvissa mig om att jag har fokus och energi nog att fullfölja det. Jag skulle även engagera mig i alla studiesociala föreningar och utskott. Det ger 1000 ggr mer än föreläsningarna.

  Dessutom skulle jag parallellt driva ett företag i liten skala för att iaf få lite praktiska erfarenheter som man kan koppla utbildningen till.

  Utbildningen kommer lära dig saker, speciellt om du inte pluggat tidigare. Det ökar också chansen att få jobb och vet du inte vad du vill göra med ditt liv just nu är det ett ganska bra val att börja plugga, men som sagt, glöm inte det studiesociala.

 5. Henrik: Det var menat som ett skämt, då jag inte sätter något kunskapsvärde på en examen på det sättet. Mitt timpris ligger dock på 900kr innan ”höjningen” 😀

 6. Haha, men om höjningen var ett skämt, är det okej om dina kunder betalar den med låtsaspengar då? 😉

  Hur som helst, i vissa fall så kan det, som ensamkonsult, absolut vara fullt möjligt att höja sin timpenning bara genom ett papper på det viset. Motsvarande som en anställd. Själv föredrar jag dock att betala efter kunskapsnivå, givetvis, det borde vara det enda rimliga :)

 7. Så är det säkert Henrik, men det är tråkigt att betala för att folk suttit i skolbänken. Nu tar jag ändå nästan inga externa uppdrag så det spelar ingen större roll för mig :)

  Johan Wolf: Det är specialpris för dig bara. Du skulle inte sprida ut det ju :(

 8. Mår lite illa av alla ”entreprenörer” som ska erövra världen utan kunskap.

  Jag förmodar att du ställt dig frågan var du varit idag utan din utbildning? Underhuggare på ngt småföretag? Hamburger-vändare?

  Tror du killen bakom Kazaa och Skype hade lyckats lika bra?

 9. Fredrik: Nej, för mig tror jag det hade sett ungefär likadant ut i princip.

  Hur tror du det hade gått för Ingvar Kamprad, Erling Persson och Richard Branson om de pluggat vidare? Antagligen hade inte IKEA, H&M eller Virgin existerat idag.

  Självklart blir man upprörd när någon påstår att utbildning inte är något som entreprenörer behöver ha. Man blir rädd och tror att man har slösat bort de där åren av sitt liv på ett felaktigt val, men det är ingen annan som kan bestämma ditt vägval åt dig. Känner du att det är rätt för dig så är det säkert så.

  Jag påstår fortfarande att akademiska studier inte föder eller när entreprenörskap, men det är min åsikt och alla får såklart ha sin egna.

 10. Först och främst: grattis till din examen!

  Jag är också inne på din linje angående utbildning och entreprenörskap. Jag läser själv till ekonom och blir klar med min kandidatexamen i företagsekonomi januari -09. Parallellt med studierna har jag drivit eget i ca 2 år.

  Det senaste året har jag tänkt väldigt mycket på det här med utbildning och om det verkligen gagnar mig. Hade jag inte pluggat hade jag kunnat arbeta med mitt företag och mina affärsidéer till 100% och då hade jag troligtvis hunnit med mer rent företagsmässigt än vad jag har gjort hittils.

  Att börja plugga var aldrig riktigt ett medvetet val, det var bara något jag gjorde – troligtvis på grund av att det är något man förväntas att göra i dagens Sverige. Helt ärligt har jag inte lärt mig mycket på min utbildning utan jag har lärt mig betydligt mycket mer av att driva eget samt att inhandla egen businesslitteratur. Det enda positiva jag kan se med utbildningen är att den agerar som en backup-plan om allt med företaget skiter sig, då kan man ju alltid ta ett relativt OK jobb.

  Så för att knyta an lite till det Daniel Westman undrade över… Om du känner att entreprenörskap är ditt kall i livet, fråga dig då hur din utbildning kan gagna dig.

  Om du nu börjar att plugga, gör då som Dan säger och kör ett företag i liten skala bredvid. Den akademiska världen är helt inrutad i en massa teoretiska begrepp och modeller (vilka för övrigt oftast är helt praktiskt oanvändbara) och ett företag är guld värt för att få en mer praktisk och verklighetsanpassad bild av ekonomi och företagande.

 11. Sebastian: Jag tror våra tankar är ganska lika. Jag har själv läst 4 terminer på EC i Lund och det var mer verklighetsanpassat än ämnet jag tog min examen i.

  Fast allt är väldigt torrt och oinspirerande då det ofta saknas verklighetsanknytning i kurserna.

  Det är en bra backup och också något som gör att man kan sälja sig själv som en företagare med fötterna i två världar, vilket ger större trovärdighet.

  Kämpa på! :)

 12. Vill bara påpeka att på Uppsala Universitets tekniska fakultet delar man ut diplom med många fler typsnitt. Det där ser ju ut som ett underverk av stilrenhet i jämförelse. Tror faktiskt man har större chans att komma undan med ett internetdito än med civing-lapparna från UU.

 13. Hej =)

  Jag studerar service management på Lunds Universitet Campus Helsinbrg den förta termin smka11
  och jag måste läsa många böcker för tentamen, t ex. vår ekonomi, service worlds, populermusik från svedala, ekonomisk geografi…. kursen heter servicesektorns framväxt…
  Har du sammanfattning av de här böckerna eller kan du ge råd vad som kan komma på tntamen, vilka typ frågor? om du kommer ihåg =) eller har du exempel på ex-tentamen…

  mvh
  meltem

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *